T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / OSMANGAZİ - Şehit Hakan Ünver Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

DİRİLİŞ ŞAİRİ SEZAİ KARAKOÇ

Üstad Sezai Karakoç, medeniyet'in vahiy'le ilişkisini muhkem bir şekilde kurarak diğer medeniyetlere de uyarlanabilecek, diğer medeniyetleri de açıklayabilecek ölçekte bir medeniyet fikri geliştirdi.

"Medeniyet" kelimesi Sezai Karakoç ile kavrama dönüştü, gerçek anlamını ve kıvamını buldu ilk kez.

Medeniyet'in vahiyden beslendiğini ve vahiyden koptuğu zaman hakikatten koptuğunu gösterdi.

İlk defa Sezai Karakoç'la birlikte "Doğu-Batı" ayrımı yıkıldı. İslâm, Doğu ve Batı'dan oluşan üç temel medeniyet tipi ve morfolojisi geliştirildi.

Bütün bu çok katmanlı, çok yönlü çabalarının neticesinde Türkçe'yi Müslümanlaştırdı yeniden tıpkı Ahmet Yesevî'lerin, Yûnus'ların yaptığı gibi, Müslüman Türkçe'yi kurdu...

Kur'ân'ın diliyle zenginleştirdi...

Türkçe, Müslümanca düşünmenin vasatı ve vasıtası imkânına Sezai Karakoç'la yeniden kavuştu.

Sezai Karakoç, Müslümanca düşünme melekelerimizi yeşertti. İslâm düşüncesini "çağdaşlaştırdı"; çağa taşıdı. Çağı, dünyayı ve kendi dünyamızı İslâmî kavramlarla nasıl anlayabileceğimizi gözler önüne serdi.

Üstad Sezai Karakoç, ruhunu yitiren bir dünyaya ruhu hatırlattı, ruhu terennüm etti, ruhun şarkılarını besteledi; ruhun terennümleri Sezai Karakoç'ta diriltici şarkılara dönüştü.

Bunu hayatının her alanında görmek mümkündü.

Bir düşünür, bir sanatçı, bir estet, bir tarih felsefecisi ve bir ahlâk anıtı olarak Sezai Karakoç, insanımızın, coğrafyamızın makus talihini yenmesi, diriltici bir ruhla yeniden toparlanıp kendine gelmesi ve insanlığın içine sürüklendiği ontolojik yok oluş felâketinden kurtulabilmesi için ne yapılması, ne tür bir duruş geliştirilmesi ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini gösteren ruh dolu kanatlandırıcı bir yol haritası sundu bize.

Düşünür kişiliğiyle fikir hayatımızı köklerine kavuşturdu, çıtayı en yükseklere kurdu, göklere ayarladı. Y. KAPLAN

Ahlâk anıtı şahsiyetiyle davranış ve zihin setlerimizi gürül gürül akan vahiy kaynağına irtibatladı.

Sanatçı kimliğiyle genelde sanat, özelde ise şiir hayatımızı canlandıracak, muhkem bir şekilde rayına oturtarak asıl ve asil kaynağına kavuşturacak köklü, ilâhî kaynağa sarsılmaz bir şekilde zapt u rapt eyledi.

Sezai Karakoç'un fikriyatı ilk kez MTO (Medeniyet Tasavvuru Okulu) ile "kitlesel" bir ilgiye kavuştu, diriliş nesli MTO'nun öncü kuşağı ile ete kemiğe büründü, varoluş nesli'ne dönüşmeye başladı.

Okulumuzda da Sezai KARAKOÇ köşesi oluşturarak öğrencilerimizi Üstad Karakoç ile tanıştırmayı, kitaplarını sergileyerek okumalarını tavsiye ediyoruz. 22-11-202122-11-202122-11-202122-11-202122-11-202122-11-202122-11-202122-11-202122-11-2021



Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.11.2021 - Güncelleme: 22.11.2021 12:37 - Görüntülenme: 375
  Beğen | 0  kişi beğendi